Hoefsmid

 

email de hoefsmid   email

Julianalaan 21  3247 Dirksland Telefoon : 0187 - 602410 GSM : 06 22806343

Rijksdiploma 1977, Utrecht Onderwijzer Hoefsmid

De hoefsmid is een belangrijk persoon in het leven van een paard / pony. Hij draagt zorg voor het loopcomfort van deze viervoeters. Omdat dit heel erg belangrijk is voor het wel en wee van de paarden en pony's, is hij wekelijks aanwezig op Manege "De Barrage". Om wat inzicht te geven in wat hij wekelijks doet, hebben wij een kleine impressie van het beslaan van een paard op deze WebSite gezet. Met medewerking van de hoefsmid wordt er om de 2 weken meer informatie bij gezet zodat uiteindelijk met nog meer  foto's en een complete beschijving hier te vinden is hoe een paard beslagen behoord te worden.

smid1.jpg (9573 bytes)

Nadat de hoefsmid het paard heeft beoordeeld op beenstand,voetassen en bewegen (manier van lopen), gaat hij aan de slag. Allereerst moeten de oude ijzers verwijderd worden. Daarna worden de hoeven bekapt. De stand wordt gecorrigeerd, de hoef wordt nagekeken op eventuele afwijkingen zoals beginnende rotstraal, ingetrapte steentjes en nodige behandelingen worden dan uitgevoerd. Belangrijk is dat hierbij dat de voetas recht wordt gemaakt. De hoef moet in balans gebracht worden.

smid2.jpg (9164 bytes)

het kappen en vijlen van de hoef

smid3..jpg (10716 bytes)

het vormen van het gloeiende hoefijzer

smid5..jpg (11698 bytes)

Het bijdraaien van de takken

smid6..jpg (8577 bytes)

Het passen van het nieuwe hoefijzer

Hoornzuil

Begin april ontdekte Geert Kengen bij het kappen van een paard naar het leek een hoornzuil.

Bij het verder kappen bleek het niet een zuil te zijn die doorliep naar de kroonrand, maar waarschijnlijk een in hoorn ingekapselde botsplinter.

Het kon helemaal verwijderd worden.